Люта препирня в парламента се разрази по повод решението за закупуване

...
Люта препирня в парламента се разрази по повод решението за закупуване
Коментари Харесай

След остри престрелки в парламента с министър Тагарев депутатите дадоха зелена светлина на американския Страйкър

Люта свада в Народното събрание се развихри по повод решението за закупуване на нови бойни машини за армията модел " Страйкър " от Съединени американски щати. Проектът планува придобиването на 198 бойни машини, от които 183 " Страйкър " посредством пряк контракт сред София и Вашингтон, като цената, както увери преди месец в комисия военния министър Тодор Тагарев, няма да надвиши 1,376 милиарда $.

Заради точката депутатите удължиха работното си време, като началото на разглеждането се поотложи с известно време поради това, че министър Тагарев не бе в Народното събрание. " Къде е Тагаренко ", възмутено попита Цончо Ганев от " Възраждане ".

След началото на разискванията рецензиите към Тагарев още веднъж заваляха.

" Не знам за Денков, само че се надявам в джоба на Тагарев да стои неговата оставка. И се надявам с нея да завърши днешния ден ", съобщи Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

И се възмути - решението за " Страйкърите " било " национално изменничество ", а зад океана ни считат за 51-и щат. Припомни и милиардите, дадени за самолетите F-16, които към момента не сме получили.

" Най-вероятно някой ви стимулира за това решение или някои желае индулгенция с това решение ", съзря подмолни ползи той.

Освен това - закупуваните машини не отговаряли на стандартите и били морално остарели макар високата си цена.

Тагарев не пази българските национални ползи, тъй като е бил дълготраен чиновник на Украйна, а сега пази американските такива, продължи с офанзивите Цончо Ганев от " Възраждане ". " Просто е спуснат от американското посолство за краткотрайно изпълняващ длъжността министър на защитата. "

Съпартиецът му Димо Дренчев продължи - предлагането за бронираните машини не е контракт, тъй като не съдържа информация какво ще се достави, какъв брой ще коства, по кое време ще се достави и какво се случва, в случай че не се достави. " Данъкоплатците заплащат нещо, което може да пристигна, може и да не пристигна, може да е на тази цена, може и да изискат друга. "

И на собствен ред Костадин Костадинов акцентира, че машините, които желаеме да купим, са стар модел от началото на 90-те години, от които Съединени американски щати към този момент са се отказали, а и Украйна търпи огромни вреди точно употребявайки " Страйкъри ". Няма планувано и индустриално съдействие, т.е. машините да се вършат в България, както предвиждаше остарялото решение на Народното събрание от 2019 година, а и цената е двойно повече от преди плануванаъа. " Това е закононарушение, закононарушение, поради което би трябвало да се лежи в пандиза. Ние от " Възраждане " желаеме България да има съвременно и скъпо въоръжение. Но това, което ни се предлага в този момент от марионетното държавно управление на производителя на сапуни и прахуляк за пране, е морално остаряло. "

" Крайно време е да накажете нахалството и безочието и да припомните на господин Костадинов, че резултатът им е с 53% по-нисък. И единственото, което той може да взема решение, е с какви чорапи да идва на работа ", намеси се пръв от представител на ръководещите в отговор на Костадинов Искрен Митев от ПП/ДБ. " Не е нужно да занимавате цялата зала с вашите култове - започнахте с вратовръзка, в този момент чорапи... Недейте по този начин ", отвърна му Костадинов, удовлетворен от личната си смешка, на която депутатите му бурно се смяха, съобщи нюз.бг.

" Каквото и да се приказва от тази естрада е ясно, че тези " Страйкъри " са остарял модел ", добави на собствен ред Тошко Йорданов от Има Такъв Народ и цитира списание " Тайм ", съгласно което американските машини горели на фронта в Украйна както украинските танкове Т-72. Освен това нито една страна от Европа не употребила такива машини. Друг проблем - няма социална поръчка и конкуренция, а пряк междудържавен контракт.

Най-накрая думата взе и самият Тодор Тагарев. " Няма да влизам във вашия звук и ще се концентрирам върху съответните забележки, които направихте. (...) Кой ще подпише договора - той ще бъде подписан от длъжностно лице, упълномощено то Министерски съвет, шеф на дирекция, равностоен по служба на подписващия от американска страна. " Дали била остаряла техниката - бойните машини от този тип са постъпили през декември 2017 година на въоръжение в Сухопътните сили на Съединени американски щати и все още Сухопътните войски на Съединени американски щати употребяват тези машини. "

В един от заводите на ТЕРЕМ пък ще се сътвори локация, в която ще се ремонтират машините, поради което не било правилно и изказванието, че ще станем подвластни от Съединени американски щати. Освен това - упоритостта е тази мощ да се развие в районен център за ремонт, като по този начин там ще се поддържат освен нашата техника, а и такава на наши съдружници.

А по какъв начин се показват " Страйкърите " в Украйна - съгласно отчети от службите не е правилно, че те са лесноуязвими, а също така противотанковите ракети, които купуваме, са най-модерните, акцентира Тагарев.

" Просто е жално. Много тъпо, че в подобен миг, в който би трябвало да поздравим Сухопътни войски, те да се зарадват, че след 35 години ще имат нова бойна машина, вие направихте всичко допустимо да убедите нашето общество и военнослужещи, че това не е положително решение. Това е най-хубавото решение. И доста скърбя, че има такива народни представители, които работят срещу ползите на България ", отговори на рецензиите на опозицията военният министър. На което надлежно му бе отговорено в жарък звук, че лъже.

Проектът за закупуване на бойни машини е трябвало да бъде задействан още от служебните кабинети след държавното управление на " Борисов ", което в края на мандата си е създало съответните параметри, доста по-изгодни от сегашните, подчертава шефът на военната комисия в Народно събрание от ГЕРБ Христо Гаджев.

Запитването към Съединени американски щати е изпратено от предходния длъжностен боен министър Димитър Стоянов и е било на стойност 1,7 милиарда, а не за близо 2,4 милиарда, както в този момент, което е доста нарастване, уточни още той и попита на какво се дължи разликата, тъй като до момента отговор не бил получил. Тези отговори щели да бъдат обаче получени, когато депутатите стартират да преглеждат самият интернационален контракт със Съединени американски щати.

" Но това решение е хубаво, тъй като взема решение дълготраен проблем на Сухопътни войски ", счита Гаджев.

Добави обаче - законът повелява сходен контракт да се подпише от министъра - точно Тагарев, а не от шеф на дирекция, тъй като другояче решението може да бъде обжалвано и оповестено за незначително от съда. " Чудя се дали това е неточност или малка врата, оставена, с цел да не се случи планът. "

В последна сметка с гласовете на сътрудниците от " некоалицията " ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи бе дадена зелена светлина за договорката за новите бойни машини със 134 гласа " за ", 55 " срещу " и 2 въздържали се.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР